info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Sieraden (0)

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Duurzaamheid gouden sieraden

Toepassing van goud

Goud is al duizenden jaren zeer geliefd. De gele glanzende kleur maakt het een uniek edelmetaal. Daarnaast behoud het altijd zijn waarde, is tijdloos en staat voor macht en rijkdom. Vroeger werd het dan ook als betaalmiddel gebruikt. Slechts 25% is duurzaam. De overige 75% komt uit mijnen die veel milieuschade met zich mee brengen. 

Het ontstaan van een sieraad komt steeds beter in beeld. Dit was vroeger wel anders.. toen was er niet veel bekend over het winnen van goud en edelstenen. Mijnen waren volledig afgeschermd. Door tv programma's en organisaties is er een beter beeld verkregen. 

Goud is een heldergeel, zacht en natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder grote druk, diep in de aardkorst, is ontstaan. Ondanks dat het voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika, wordt het vandaag de dag verkregen via ondergrondse mijnwinning. De grootste goudproductie bevind zich in China gevolgd door Indonesië.

Het delven van goud

Het winnen van goud is een moeizaam en intensief proces. Op een diepte van ongeveer 3.000 meter moet gemiddeld drie ton erts gedolven en verwerkt worden om één ons goud te winnen. 

Bij het goudwinnen verwijderen de gouddelvers eerst de natuurlijke vegetatie zodat de bodem vrijkomt. Vervolgens graven ze de kleirijke bodem af. Ze spuiten hem los en spoelen de modder door een langwerpige houten bak met richels. Hier tussen zit kwik. Dit kwik wordt vervolgens verhit, waarbij kwikdamp vrijkomt. Er komt veel kwikrijk water in de bodem en het grondwater.

Veel mijnen winnen het goud op een maatschappelijk en milieu onvriendelijke manier. De goudindustrie staat in de top 5 grootste industrieën ter wereld waardoor de impact op het milieu duidelijk zichtbaar is in de minder en armere ontwikkelde landen. In deze landen heerst armoede, zijn er weinig voorzieningen en is onderwijs schaars, waardoor mijnwerkers vaak geen bescherming dragen, kinderarbeid voorkomt en het bewustzijn van het werken met schadelijke stoffen laag is. Daarnaast werken de meeste mijnwerkers voor een hongerloon en zien ze zelf weinig terug van de waarde van goud. Het ontbossen van regenwouden brengt grote milieuschade met zich mee, want voordat het edelmetaal in de grond gevonden kan worden moeten er eerste bomen worden gekapt.
De grootste milieuschade wordt aangericht door het gebruik van chemicaliën om het uit de grond te halen. Kwik is een veelgebruikte stof en heeft veel nadelige gevolgen wanneer iemand hieraan wordt blootgesteld. Het kwik dat zich niet kan binden aan het goud komt vaak in het water terecht wat een bron van milieuvervuiling is. Daarnaast vormt het verhitten van het goudkwikmengsel damp dat in de lucht terecht komt wat ook als milieuvervuiling dient. Deze damp slaat neer op de grond en kan ver van de verzuilingsplaats terechtkomen. Het langdurig gebruik van chemicaliën zal ook voor langdurige vervuiling zorgen wat impact heeft op mens en dier. Daarnaast is het onzeker of de tussenhandelaren die het goud kopen wel een eerlijke prijs betalen.

Wist u dat:
  • voor het winnen van 1 kilo goud zo’n 38 kilogram kwik benodigd is,
  • er veelal kinderhandjes worden gebruikt,
  • er van overheidswege veel aandacht uitgaat naar het hergebruik van grondstoffen door het onlangs getekende “Nationale grondstoffen akkoord.” '
  • Goud en milieu in deze tijd

    We leven in een tijd waarin technologie een grote rol speelt en er steeds meer mogelijk is. Goudmijnbedrijven kunnen hierin dan ook zeker niet achterblijven. Er wordt hard gewerkt om het winnen van goud milieuvriendelijker te maken. Wetenschappers  van de Northwestern University in Illinois hebben ( per ongeluk) een middel gevonden dat als vervanger van kwik kan dienen. Zij kwamen erachter dat het edelmetaal ook prima te scheiden is met maïszetmeel. Het zal alleen nog jaren duren voordat dit op grote schaal mogelijk is. 
    Tegenwoordig wordt het gescheiden met kwik maar dit gebeurd in een gesloten systeem waardoor het veel minder schade met zich mee brengt dan vroeger.
    Zolang er geen betere wetgeving is en er geen toezicht op deze wetgeveving is zal het winnen van goud voor ernstige gevolgen aan het milieu blijven zorgen. Echter zijn er steeds meer sieraden met een Fairtrade keurmerk en kunt u altijd bij een juwelier vragen naar de herkomst van het goud en/of het sieraad op een eerlijke manier is gemaakt. 
     

    Waarom zou u uw kostbaarheden om laten smelten terwijl u iemand anders er ook blij mee kunt maken én een bijdrage kunt leveren aan een duurzame samenleving?


    Het is zonde om zoveel nieuw goud te delven terwijl er nog zoveel bestaande sieraden zijn. Doordat wij uw gouden kostbaarheden een tweede leven geven is het de beste keus om ze aan ons te verkopen. De sieraden die wij kopen worden door de goudsmid opgeknapt en vervolgens weer verkocht aan een nieuwe eigenaar/eigenaresse die ze weer met liefde zal dragen. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan een duurzame samenleving en maken wij de cirkel rond! Helpt u mee?

     
    Wijkopengoudensieraden.nl duurzaamheid