info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Sieraden (0)

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Algemene informatie over gouden sieraden en karaat

Bent u geïnteresseerd in gouden sieraden? Op deze pagina geven we u meer informatie.


Goud is al eeuwen een van de populairste edelmetalen om sieraden te maken. 
Het wordt gemengd met andere metalen zoals zilver, koper, zink of palladium. Dit genereerd witgoud, roségoud en geelgoud en vergaat niet, oxideert niet en behoudt de glans en is van alle metalen het best te bewerken. Het is zo uniek dat het mogelijk is om een dunne plaat van 10m2 te maken van slechts 31 gram. Perfect voor het maken van sieraden.

Het karaat

Karaat is een veelvoorkomende term. De term karaat geeft aan hoeveel goud er in het sieraad is verwerkt. De gouden sieraden die in Nederland worden verkocht hebben minimaal 14 karaat. Wanneer het minder dan 14 karaat is mag het officieel geen goud genoemd worden. Echter worden sieraden met dit karaat in Duitsland en Engeland wel als goud gezien.
14 karaat betekent dat het sieraad 58,5% aan puur goud bevat. Een sieraad van 14 karaat heeft het kenmerk 585. Hoe meer karaat het sieraad bevat hoe geler de kleur.
Onderstaand worden de percentages puur goud van 14, 18, 20 en 22 karaat weergegeven.
 
  • 14 karaat (58,5/100)
  • 18 karaat (75,0/100)
  • 20 karaat (83,3/100)
  • 22 karaat (91,6/100)

8 karaat wordt 333 goud genoemd. 9 karaat sieraden hebben het keurmerk 375.

Gouden sieraden bestaan dus niet voor 100% uit puur goud. De reden hiervoor is dat het materiaal te kwetsbaar en/of te zwak is om een sieraad van te maken. Om deze reden wordt het gemengd met andere materialen (onder andere koper, zilver) zodat het sterker wordt.

Geelgoud 

Geelgoud is het meest populair. De meeste geelgouden sieraden bestaan uit 14 of 18 karaat. Omdat het materiaal van nature buigbaar, zacht is en snel beschadigd worden om het sieraad te versterken en beter bewerkbaar te maken andere materialen zoals zilver, zink en nikkel aan het goud toegevoegd. Het wordt zo samengesteld dat de gele kleur behouden blijft. 21 karaat is de meest pure vorm. Echter staat de donkere goudgele kleur niet zo mooi bij een lichte huid waardoor 14 karaat in Nederland het meest gangbaar is. 

Witgoud

Witgouden sieraden lijken op zilver of platina. Witgouden sieraden worden voornamelijk gekocht voor trouwringen voor zowel mannen als vrouwen. Witgouden sieraden van 14 karaat bevatten nog steeds 58,5% goud alleen is de mix met de andere materialen aangepast. Witgouden sieraden onstaan door de materialen zilver,  nikkel, palladium of zink toe te voegen waardoor het sieraad een zilverachtige kleur krijgt. Ook bij witgouden sieraden word het materiaal zo samengesteld dat het goudgehalte 14 karaat blijft.

Witgoud of zilver?

Als u twijfelt of u witgouden of zilveren sieraden heeft is het belangrijk om de dichteheid te bepalen. De dichtheid van goud is veel hoger dan dat van zilver. Daarnaast kan witgoud getest worden met koningswater. Dit is een middel dat bestaat uit geconcentreerd zoutzuur en geconcentreerd salpeterzuur. Echter is dit middel heel giftig en bijtend waardoor er heel voorzichtig mee om dient te gaan. 

Roségoud

Bij roségouden sieraden hebben de sieraden een rood-roze kleur. Hierbij wordt zilver en koper aan het goud toegevoegd wat de sieraden een rosé kleur geeft. Het goudgehalte blijft nog steeds zo dat het 14 karaat blijft. Bij roségouden sieraden is 18 karaat de hoogste zuiverheidsgraad. Roségouden sieraden worden voornamelijk door vrouwen gedragen. 

Naast het veranderen van kleur zijn de sieraden meer slijtvast dan bij een 21 karaat gouden sieraad.

Bi-color sieraden

Bi-color sieraden hebben 2 kleuren. Het maakt hierbij niet uit welke 2 kleuren. De meeste bi-color sieraden hebben de combinatie goud en wit. Alles kan met elkaar gecombineerd worden.
In Nederland is het meest voorkomende bi-color goud 14 karaat. Het ene deel is bijvoorbeeld geelgoud en het andere deel roségoud.

Verguld sieraad
Vergulde sieraden worden ook wel goldplated genoemd. De prijs van deze sieraden ligt een stuk lager omdat het materiaal bestaat uit koper of zilver met een dun laagje goud.

Combineren van sieraden

Vroeger was het een absolute no go om gouden en zilveren sieraden met elkaar te combineren. Echter komt dit tegenwoordig steeds vaker voor en is het een echte trend aan het worden. De koele kleur van witgoud en warme kleur van het geelgoud geeft een mooie combinatie. 

Onderhoud

Het kan gebeuren dat het sieraad dof wordt. Dit kan komen door bijvoorbeeld parfum, uw huid en/of zeepresten. Onderstaande tips over het onderhoud kunnen het dof worden van het sieraad verminderen:
 
  • Draag geen sieraden tijdens het opdoen van uw parfum, make-up en huidverzorging;
  • Doe uw sieraden af voordat je gaat slapen;  
  • Draag geen sieraden met douchen en zwemmen;
  • Draag geen sieraden bij zwaar werk.
  • Bewaar uw sieraden in een sieradendoos.

Doffe sieraden

Het is goed om uw sieraden af en toe in een sopje met groene zeep schoon te borstelen met een tandenborstel. Spoel ze af met lauw water en droog ze voorzichtig af met een doek die niet pluist.
Daarnaast is het goed om ze schoon te maken met speciaal reinigingsvloeistof. Laat de sieraden enkele minuten met het vloeistof inwerken en spoelt ze vervolgens goed af waarnaar u ze afdroogt met een zachte doek.
Daarnaast zijn er ook speciale poetsdoeken te koop voor het poetsen van uw sieraden waardoor ze weer een mooie glans krijgen. Als het vuil er niet van af gaat dan kunt u de doek iets bevochtigen en het vuil wegwrijven.